Vijf lokale partijen zetten hun schouders onder een nieuwe invulling van de Aula.

Vanuit verschillende vakgebieden en met allemaal jarenlange ervaring, zijn deze vijf partijen diep in Wageningen geworteld. 

Graag geven we wij u een inkijkje in onze plannen voor een nieuwe invulling van de Aula en het gebied eromheen. In dit plan zijn 5 partijen betrokken. Wie zijn die partijen? 

Deze partijen zijn allemaal geworteld of ontstaan in Wageningen. Het zijn hier gekende en erkende partijen met goede connecties in de verschillende geledingen van de Wageningse samenleving. Ze weten wat er leeft en hebben bewezen daar goed op in te kunnen spelen.

Onze inspiratiebron
De rol die deze plek, waarin Hotel De Wereld en de Aula verbonden worden door het Irene Brigadeplein, ooit vervulde in Wageningen is de inspiratiebron voor dit plan. Deze plek was en wordt weer het kruispunt van de stad.

Het Irene Brigadeplein was ooit het busstation, de Bevrijdingsstraat was het eindpunt van een spoorlijn, Hotel De Wereld was de eerste overnachtingsmogelijkheid in Wageningen- inclusief een koetshuis voor het stallen van de paarden en de wagens- en de Aula was de plek waar studenten de kroon op hun studie aan de Universiteit zetten. Dit gebied was dus letterlijk en figuurlijk een kruispunt in Wageningen. En die functie brengen we terug, de aula als levendig kruispunt voor Wageningers en bezoekers van buiten.

Hotel De Wereld
Hotel De Wereld is niet zo lang geleden, na een wat roerige periode, doorgestart door de familie de Vries, met zoon Wiebe als gastheer. Voor de continuïteit op de lange termijn is het belangrijk dat er hotelkamers bijkomen. Maar dan wel aan het gebouw vast, want de hotelgasten willen deelgenoot zijn van de unieke historische sfeer van dit hotel. Daarom zijn in ons plan de benodigde extra kamers gerealiseerd op de plaats van het voormalige koetshuis. 

The Wageningen Experience
Wageningen heeft een rijke geschiedenis. Zowel als City of Life Sciences als Stad der Bevrijding. Er is echter nog geen plek waar toeristen of zakelijke gasten die historie kunnen leren kennen in één overzicht. The Wageningen Experience wordt een 30-minuten durende film over de historie van Wageningen. Van IJstijd tot nu, die elk moment bekeken kan worden in het Klein Auditorium. Juist op die plek die zo’n belangrijke rol speelde tijdens de capitulatie. De Wageningen Experience wordt het perfecte startpunt voor bezoekers die zich willen laten informeren over Wageningse historie en overige bezienswaardigheden in en rond de stad. Meer info...

Culturele Hub
Het Aulagebouw zelf wordt in onze plannen dé nieuwe culturele hub van Wageningen, gebaseerd op vier pijlers:

  • Het Groot Auditorium wordt het trotse middelpunt van de hub met groot scherm en groot podium. Vanavond kunt u binnenlopen om te genieten van aria’s uit Madama Butterfly, waardoor u meteen ervaart hoe goed dat daar past.
  • De huidige receptieruimte wordt een Theatercafé van on-Wageningse allure.
  • Ondergronds realiseren we 4 cultuurzalen volgens het boutique cinema concept, met scherm en klein podium.
  • In het Klein Auditorium (waar overdag de Wageningen Experience draait) komt ruimte voor “private screenings” waar u met vrienden of collega’s een film of documentaire naar keuze kunt bekijken.

De Culturele Hub wordt opgezet door het Heerenstraat Theater. 

Eénpersoonshuishoudens
Wageningen groeit nog steeds, zowel de universiteit als de kennisintensieve bedrijvigheid (Unilever, OnePlanet). Dat trekt een specifieke groep woningzoekenden aan;  jonge kenniswerkers, die hier soms korter (half jaar) soms langer (een aantal jaren) blijven wonen. Idealis wil deze groep gaan bedienen, door in de voormalige bibliotheek huisvesting voor éénpersoonshuishoudens te realiseren. 

Architectuur en stedenbouw
Bovenstaande plannen en ambities kunnen op verschillende manieren bouwkundig gerealiseerd worden met respect voor het erfgoed en aangesloten op de moderne tijd. De combinatie BOEi/Van Swaaij heeft scenario’s bedacht waarin dit mogelijk is. 

Meer info Aula 2.0