Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

25 jan 2021

HT Movie & Meals: The Godfather


Ha allemaal! 

Het grijze weer, de lockdown blues... Dat vraagt om comfort food! En welk gerecht kan die rol nu beter vervullen dan de klassieke Meatballs van Clemenza uit The Godfather?? Revenge is a dish best served cold, maar deze Meatballs geven je gegarandeerd een warm gevoel van binnen. Onze Heerenstraat Theater Chefkoks Sabine & Eva hebben van dit gerecht zowel een vegan, als non-vegan variant voor jullie!



Dé Meatballs van The Godfather

Ingrediënten

  • 4 varkenssaucijzen
  • 250g rundergehakt
  • 3 eetlepels broodkruim/paneermeel
  • 4 takjes platte peterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eetlepels bloem
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 ei
  • 400g tomatenblokjes (Mutti)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 125ml droge rode wijn
  • 1 eetlepel (bruine) suiker
  • 300g (volkoren) spaghetti
  • Parmezaanse kaas (garnering)
  • Fijngehakte basilicum (garnering)

Hoe maak je ze? 

  • Haal het varkensvlees uit de saucijzen en doe in een grote kom. Voeg het gehakt toe en kneed het vlees door elkaar met je handen. 
  • Voeg hier de peterselie, knoflook, ei, broodkruim/paneermeel, zout, peper en rode wijn aan toe en meng door elkaar. Het uiteindelijke mengsel moet enigszins kleverig, maar niet nat zijn. Als het te nat is, voeg iets meer paneermeel toe. Andersom kan een scheutje wijn helpen bij een te droog eindresultaat.
  • Zet het mengsel een uur in de koelkast. 
  • Eenmaal gekoeld, vorm je de gehaktballen van het vlees. Besprenkel je je aanrecht of een grote plaat met bloem en rol de gehaktballen hier doorheen tot ze bedekt zijn.
  • Verhit de olie in een pan (met een dikke bodem), en bak de gehaktballen 1 minuut aan elke kant totdat ze goudbruin en stevig zijn. Zet aan de kant. 
  • Maak de saus voor bij de spaghetti: doe een beetje olie in een pan en voeg de tomatenblokjes toe. Roer door tot het aan de kook is en voeg de tomatenpuree en bruine suiker toe, evenals zout en peper naar smaak. Voeg hier eventueel ook nog kruiden aan toe die je lekker vindt; bijvoorbeeld oregano, tijm, rozemarijn. 
  • Draai het vuur lager en kook de saus in tot hij lekker dik is. Voeg op dit moment de gehaktballen toe aan de saus en laat ze hierin zachtjes pruttelen. Kook ondertussen de spaghetti (al dente).
  • Giet de spaghetti af, bewaar een klein kopje kookvocht. Voeg de spaghetti ook toe aan de tomatensaus en roer door; voeg eventueel wat pasta-water toe om de saus iets smeuïger te maken. 
  • Serveer direct, en garneer de gehaktballen met de verse basilicum en Parmezaanse kaas naar smaak. De rest van de rode wijn kun je mooi bij dit gerecht opdrinken.
  • Eetsmakelijk!

Godfather Gehaktballen – Vegan versie

Ingrediënten

Voor de ballen:

  • 1 rode ui
  • 3 knoflooktenen
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 2,5 eetlepels water
  • 80 gram havermout
  • 55 gram walnoten
  • 400 gram groene linzen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 zongedroogde tomaten
  • 0,5 theelepel Marmite (vegetarische kruidenpasta)
  • 0,5 theelepel (gerookt) paprika poeder
  • 1 eetlepel gedroogde kruidenmix (Italiaanse tuinkruiden bijvoorbeeld)
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • Zout en peper

Voor de Marinara saus

  • 1 rode ui
  • 3 knoflooktenen
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1 eetlepel Balsamico azijn
  • 6 Cherrytomaten (in kwarten)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gedroogde kruidenmix (Italiaanse tuinkruiden bijvoorbeeld)
  • 800 gram tomatenblokjes

Hoe maak je ‘m?

  1. Verwarm de oven op 200 graden (nodig bij stap 11).
  2. Begin met de ballen. Snij de ui fijn, pers de knoflook en snij de champignons in kleine blokjes.
  3. Verwarm een beetje olie in een pan en voeg de ui toe. Als het lekker begint de geuren voeg je de knoflook en champignons toe. Bak door tot het water uit de champignons verdampt is (10 minuten).
  4. Meng het lijnzaad met water en laat staan om in te dikken.
  5. Mix de havermout en walnoten in de blender tot je een fijn mengsel hebt.
  6. Voeg de champignons, het lijnzaad en de andere ingrediënten (behalve 1/3 van de linzen) aan het havermout-walnoot mengsel toe en mix nog een paar keer kort (zorg dat je een beetje textuur behoudt). Voeg de rest van de linzen toe en mix nog een keer kort.
  7. Maak ballen van 1 eetlepel mengsel en herhaal tot het mengsel op is. Bewaar in de vriezer als je van start gaat met de Marinara saus.
  8. Voor de saus. Verhit een beetje olie in de pan, voeg de ui (fijngesneden) toe en voeg wat later ook de knoflook (geperst) toe.
  9. Voeg de bruine suiker en de Balsamico azijn toe. Voeg hierna de rest van de ingrediënten toe. Laat 20 minuten pruttelen.
  10. Ballen: Bak in een andere pan de ballen tot ze mooi bruin zijn (5-10 minuten). Bak in meerdere rondes als de pan te vol zit.
  11. Om nog extra door te garen, doe de ballen nog 10-15 minuten in de oven op 200 graden.
  12. Proef of de saus goed op smaak is.
  13. Serveer de ballen met de Marinara saus, (vegan)Parmezaan en verse basilicum. Smakelijk!