Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

07 jan 2021

HT Movies & Meals: Ratatouille


Hallo allemaal,

Sabine en Eva hebben weer een heerlijk recept voor jullie!

Start 2021 met een gezonde en vegetarische ratatouille, de bijbehorende film raad je zeker al wink? Inderdaad, Ratatouille!

Ratatouille (2007) is een Pixar animatiefilm voor jong en oud en is dé culinaire animatiefilm aller tijden. Remi is een rat met smaak en culinair talent, die per toeval terecht komt in de keuken van chefkok Gusteau. Aldaar maakt hij vrienden met keukenhulp Linguini. De film kreeg 65 prijzen en bruist van energie, romantiek, humor en, belangrijk: lekker en authentiek Frans eten. Ratatouille wil je niet alleen zien, die moet je proeven.

Hieronder 2 recepten: de traditionele ratatouille uit de film en de ratatouille ovenschotel met feta van Eva.

Remy’s ratatouille

Ingrediënten

  • 1/2 witte ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Olijfolie
  • 3-4 grote vleestomaten
  • 140 gram tomatenpuree (in blik)
  • 1 aubergine
  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette (optioneel, zorgt vooral voor een mooi kleureffect)
  • Paar takjes verse tijm
  • Zout en peper
  • Ovenschaal (bij voorkeur een mooie ronde, maar iedere vorm is mogelijk)

Zo maak je ‘m: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de tomatenpuree met de fijngesnipperde ui en knoflook en een eetlepel olijfolie. Verdeel het tomatenmengsel over de bodem van je ovenschaal als een soort bodemlaagje. 
  • Snijd alle groenten in dunne plakjes, hoe dunner hoe beter het gaart. 
  • Leg de plakjes groenten om en om in de ovenschaal, zodat de kleuren mooi in elkaar overlopen. Zodra de hele ovenschaal belegd is, besprenkel je het geheel met wat olijfolie, peper en zout. Verspreid hierover ook de (verse) tijm naar smaak.  
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie of bakpapier (volgens Rémy in de film moet dat precies op de maat, om het garingsproces te bevorderen! Zo voorkom je ook dat de bovenkant van de ratatouille te donker kleurt). 
  • Kook je ratatouille gaar door hem ongeveer 45 minuten in de oven te doen. Als het geheel nog niet gaar en geroosterd genoeg is, kun je het nog 10 minuutjes terugzetten zonder de folie-deksel. 
  • Geniet van je klassieke Ratatouille á la Remy!

 

Eva’s ratatouille

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 250 gr volkoren pasta
  • 1 paprika
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 125 gr feta (of gewoon het hele pak)
  • 250 gr tomaatjes aan tak
  • klein scheutje olijfolie
  • peper en zout
  • 1 tot 2 theelepels provinciaalse kruiden
  • ca 200 gr vega groenteballetjes

Zo maak je ‘m: 

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd alle groente in stukjes en hak de knoflook fijn. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de ui en paprika 3 minuten. Voeg daarna de courgette en de aubergine toe. Breng de groente op smaak door de knoflook toe te voegen, peper, zout en de provinciaalse kruiden.

Bak de groente nog een minuut of 8 totdat ze zacht beginnen te worden. Schenk de tomatenblokjes er bij en schep alles goed door. Laat op laag vuur nog 5 tot 10 min pruttellen. Kook ondertussen de tagliatelle gaar in een grote pan met water. Giet de pasta af en verdeel over een ovenschaal.

Schep de groentesaus over de tagliatelle en schep er door heen. Verdeel de groenteballetjes er over en verkruimel de feta over de ovenschaal. Leg de tak met de tomaatjes er boven op en zet 10 minuten in de oven.