Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download Edge

Grutto! De Reis van onze Nationale Vogel

Op vrijdagavond 15 juli om 19:00 komt de Wageningse Grutto filmer, Melchert Meijer zu Schlochtern een introductie geven over het filmen van Grutto!

De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van gouden-kalfwinnaar Ruben Smit (bekend van WAD en de Nieuwe Wildernis). De statige steltloper en nationale vogel vertelt het magistrale verhaal van hoe te overleven op zijn reis over de wereld op weg naar zijn broedgebied in Nederland.

De grutto is de vogel des Vaderlands, een oer-Hollandse weidevogel die symbool staat voor een landbouwsysteem met hoge biodiversiteit. De aantallen grutto’s maar vooral ook het landbouwsysteem veranderden de laatste jaren in rap tempo. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is de populatie grutto’s met bijna 70% afgenomen. Nederland is voor de broedvogelpopulatie van de grutto’s zeer belangrijk; het overgrote deel broedt in Nederland.

Het verhaal van de afname van de grutto is het verhaal van de verandering van het landbouwsysteem; en niet alleen in Nederland. Deze documentaire laat zien hoe hard de grutto moet werken om te kunnen overleven in een wereld van mensen. En over de mensen die hem willen beschermen maar hoe moeilijk dat vaak is. Want net als de vogels hebben ook boeren, ook in het buitenland, het moeilijk om te overleven in de snel veranderende wereld. De vraag naar goedkoop voedsel is een continue strijd om als ondernemer te kunnen blijven bestaan. Een gepolariseerde wereld waar de grutto’s en boeren hun best doen om te overleven.

Kortom; een documentaire die inzicht geeft in de complexe ecologie van mens en dier waarbij de grutto het verhaal vertelt van het veranderende landgebruik en symbool staat voor de rol van biodiversiteit van een breder ecosysteem in onze huidige samenleving. In tegenstelling tot andere natuurdocumentaires van Ruben Smit Productions is in Grutto! een belangrijke rol weggelegd voor de mens.

Zowel in Nederland als in de verschillende landen op de trek blijkt de grutto een magistrale aanpassingsvermogen te hebben. Van de rijstteelt in de mangroves van Afrika, de rijstvelden van Franko tot de Nederlandse bloemrijke graslanden; hij wist ze te vinden. Maar veranderende landbouwsystemen en klimaatverandering vragen het uiterste van deze opportunistische vogel. Hij kan zich heel goed aanpassen, maar nu is het wel heel moeilijk geworden. Gelukkig zijn er boeren die zich toch extra inspannen en hem helpen.

GruttoDeReisvanonzeNationaleVogel_132961410303318190_big.jpg

Cast & Crew
Ruurd Jelle van der Leij, Sofia Dragt, Lars Soerink, Ozan Olçay, Olivier Nijs

Regie
Ruben Smit, Melchert Meijer zu Schlochtern

Gesproken taal / Spoken Language
Nederlands / Dutch

Genre
Documentaire

Productiejaar
2022

Lengte
2:01 (incl. 15 min. pauze)

Kijkwijzer

Delen


Speeltijden (klik op de tijden om te kopen)

wowo 10 augustusaug
dodo 11 augustusaug
vrvr 12 augustusaug
zaza 13 augustusaug
zozo 14 augustusaug
mama 15 augustusaug
didi 16 augustusaug
wowo 17 augustusaug
  • GruttoDeReisvanonzeNationaleVogel_132961410314529093_big.jpg
  • GruttoDeReisvanonzeNationaleVogel_132961410334285213_big.jpg
  • GruttoDeReisvanonzeNationaleVogel_132961410349460775_big.jpg
  • GruttoDeReisvanonzeNationaleVogel_132961410368904160_big.jpg

Suggesties